dijous, 20 de març del 2014

L'EXPOSICIÓ DE DALIA DÍAZ. TR: "LA RECERCA EN NOVES TERÀPIES CEL·LULARS PER A LA FIBROSI PULMONAR IDIOPÀTICA"

L'exposició de la Dalia Díaz va ser una de les més espectaculars. Us expliquem, d'una banda, en què ha consistit la seva recerca (en paraules de la pròpia Dalia) i, a continuació, com va anar l'exposició (en paraules d'una alumna de 4t d'ESO que va assistir-hi):                                                                                                        

El meu treball de recerca ha estat enfocat a la recerca de nous tractaments per a la fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI)). La FPI es una malaltia que afecta el sistema respiratori, concretament, fent-ne cada cop més dificultosa la dilatació i que per tant afecta la respiració, un procés vital per a l'organisme.
La FPI que s'origina de forma encara desconeguda, és una malaltia degenerativa per a la qual encara no s'ha trobat una cura definitiva. A mesura que passa el temps la fibrosi pulmonar dificulta, cada cop més, la dilatació alveolar i en conseqüència la inspiració i expiració que permeten l'intercanvi de gasos oxigen-diòxid de carboni.

                                    

Les persones afectades presenten unes dificultats respiratòries que van empitjorant. L'únic tractament que reben és aquell que els permet dur un estil de vida millor, no en reben cap que ataqui directament a la malaltia, perquè encara no s'ha trobat.
La part pràctica del meu treball consistia a comprovar si una nova teràpia era fiable o no, fa que l'única manera de trobar prop de 70% de la cura és fent un trasnplantament de les cèl·lules alveolars afectades per la fibrosi. El transaplantament s'havia realitzat a un grup de rates a les quals prèviament se'ls havia inoculat la malaltia.
Quan vaig comparar el teixit pulmonar, per mitjà d'extracions cel·lulars, de les rates transplantades amb altres grups de rates sanes i de rates amb FPI, vaig observar que tot i no aconseguir una millora del 100%, les rates a les quals se'ls havia fet el transplantament, havien millorat força respecte de les rates malaltes.   

És un gran avenç  trobar noves cures, a més del transplantament pulmonar, que aconsegueixin millores en aquesta greu malaltia. Encara, però, s'ha de continuar analitzant resultats i fent més proves que comprovin que aquesta teràpia és realment fiable i a quines condicions està sotmesa. A més s'haurà de valorar la forma com es durà a terme aquest transplantament per tal que el pacient no se sotmeti a cap risc. Tot i això, podem dir que anem per bon camí.
Dalia Díaz


Dalia, l'alumna de segon de Batxillerat que va fer el treball de recerca sobre "La recerca en noves teràpies cel·lulars per a  la fibrosi pulmonar idiopàtica" va presentar el seu treball davant de quasi tots els seus companys de classe, amics i familiars, en aquest cas el seu pare i la seva mare . Els jutges del treball de recerca eren la nostra directora actual Anabel, la professora de Biologia Imma i el professor de Matemàtiques Pedro. Vam arribar a l'aula F11 a las 11:30 i ens vam quedar bocabadats perquè ens esperaven per començar. Tothom estava callat, concentrats en el treball, un cop vam arribar i la Dalia ja estava preparada, el jutges van donar pas a l'exposició. La Dalia va explicar on havia fet la recerca d'informació, d'on havia extret el seus coneixements i on va fer les pràctiques. L'exposició ens va resultar amena ja que tenia una bona facilitat per explicar-se, una vegada acabada, els jugtes li van fer un parell de preguntes i ella va respondre una mica nerviosa. Acabades les preguntes tothom va aplaudir, els seus familiars emocionats, tothom li va donar l'enhorabona. 
Miriam Vicente

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada