dimecres, 19 d’abril del 2017

Introducció de Sant Jordi

INTRODUCCIÓ A LA FESTA DE SANT JORDI

  • LLEGENDA:
Conta la veu popular que la llegenda de Sant Jordi, el Drac i la Princesa a Catalunya va succeir a la vila de Montblanc temps enrere. El Drac era el més poderós dels Dracs ja que podia moure's pel cel, per la terra i per l'aigua. I la Princesa, era la filla del Rei.
El terror que el Drac imposava era terrible. Cada dia devorava un parell de bens. Quan li donaven bous i cavalls tampoc en tenia prou. Fins que un dia va fer falta sortejar persones per a la fam de la Bèstia. I el Rei, que vivia a la vila del poble, va posar-hi la seva família en el sorteig, i de l'olla va sortir el nom de la princesa.
El Rei va acceptar el destí i no va voler cap canvi per cap altre Montblanquí dels qui s'oferien. Vestida de blanc la Princesa va anar al sacrifici.
De sobte, un jove cavaller, armat de cap a peus, cavalcant un cavall blanc per tal de deslliurar-la, va anar-hi cap a on era ella. Era bell com el sol, era foraster i es deia Jordi. Amb la fúria va matar al Drac que venia cap a la Princesa que el va deixar estamordit, confós de tot i rebatut. Aleshores ell amb el cordó de la cintura va lligar el Drac, tot amansit, que ja el seguia com una ovella. Després, amb un cop de llança va rematar el Drac. En morir, va caure al terra.
Just on el drac va morir, va nèixer una rosa i en Jordi va agafar-la i l’hi va regalar a la Princesa, es van muntar a cavall i entre crits de joia van travessar la muralla per la porta que en record d'aquesta gesta, encara avui es coneguda pel nom de Portal de Sant Jordi. I tot això va passar davant els ulls del Rei i els montblanquins que contemplaven aterrits el combat. I per això triaren Sant Jordi com a patró de la Vila anys i panys, fins que, temps a venir, se n'oblidaren.


  • HORARI DE SANT JORDI A L’INS MARINA:
Tots els grups de l’ ESO entraran a les 9h i sortiran a les 12:30h, i faran l’esbarjo de mitja hora a les 10.30h.


  • 1er ESO:
De 9h a 10.30h faran un concurs efímer de Mandales.
De 11h a 12.30h faran els tallers.
  • 2n i 3r ESO:
De 9h a 10.30 faran tallers.
De 11 a 12.30 aniran al centre cultural a veure “El petit príncep” en clau de dansa espanyola.
  • 4t d’ESO:
Faran tot el dia taller.
  • Batxillerat
De 8h a 10h faran classe normal.
De 10h a 12.30h faran activitats de cine mafòrum i xerrades-col·loqui.


També hem d’afegir que de 12.30h a 13.30h, els alumnes hauran d’assistir al lliurament de premis literaris.

Esperem que tingueu una bona diada de Sant Jordi i que tot príncep regali una rosa a la seva princesa i que totes les princeses regalin un llibre al seu príncep.



Gerard Castillo i Yaiza Rubio, 3r B.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada