dijous, 27 d’abril del 2017

La cultura japonesa i el coneixement sobre ella, per Piero Espejo i Sílvia Sánchez

Cultura japonesa

Encara que a tothom li ve al cap el manga i l’anime, la cultura japonesa és molt més. La gent que en coneix i li agrada aquest camp, tendeix a saber bastant del tema, però no tothom a qui no li interessa no en sap. L’enquesta que hem realitzat tenia com a objectiu saber quin era el coneixement sobre aquesta cultura.

Per fer aquesta tasca hem anat a una classe de cada curs i escollíem a tres persones les quals responien a una divisió que havíem establert prèviament. La divisió la féiem de la següent manera.

  1. Les persones que a simple vista podem considerar que sí que són coneixedors del tema. Ells eren els blaus.
  2. Un grup entre els coneixedors i els ignorants. Podem dir que és un grup amb un coneixement bàsic del tema. Els verds.
  3. Les persones que, aparentment, no en saben res. Els morats.

L’enquesta constava de les següents preguntes:

-Què et ve a la ment quan dic “Japó”?
-Saps el que significa “kimono”? I “sekaifu”?
-Saps què és el “kanamara matsuri”?
-Què significa “weaboo”? Et consideres un d’ells?
-Saps algunes paraules en japonès i el seu significat? Quina o quines?
-D’on és el calendari on apareix la rata, el bou, el gall, el conill, el cavall, el drac, el mico i la serp com a animals simbòlics?
-Saps què és un futó?   

Respostes correctes a les preguntes

-Què et ve a la ment quan dic Japó?
Opinió personal.

-Saps el que significa “kimono”? I “sekaifu”?
“Kimono” pot ser o bé la peça de roba tradicional que utilitzen les dones en algunes cerimònies o bé l'uniforme que s’utilitza en algunes arts marcials, com judo o karate.
I “sekaifu” es el típic uniforme escolar de mariner.

-Saps què és el “kanamara matsuri”?
El “kanamara matsuri” és un festival que celebra la fertilitat. Es sol fer el primer diumenge de maig. El principal element d’aquesta celebració és un penis i encara que pot sonar grotesc, forma part de la cultura general d'aquell país i hi participen fins i tot nens. Ve d’una llegenda que explica que un dimoni amb dents esmolades s’amagava rere la vagina d’una dona jove la qual estava enamorada i mossegava els penis dels homes en la seva nit de bodes. La dona va anar a buscar l’ajuda d’un ferrer, que va formar una planxa en forma de fal per trencar les dents del dimoni, cosa que va portar a la consagració d’aquest element.
 
-Què significa “weaboo”? Et consideres un?
“Weaboo” és la manera correcta de referir-se a una persona a la qual  li agrada la cultura japonesa i vol pertànyer a ella, ja sigui anant a Japó a viure, o aprenent japonès, el que els blaus solen denominar “otaku”.


-Saps algunes paraules en japonès i el seu significat? Quines?
“Konichiwa” és ‘bona tarda’ i “arigato”, 'gràcies'. Ho poso aquí ja que han sigut les paraules més espontànies a les preguntes, les quals solien confundir-les. Una altra paraula que apareixia entre els nostres enquestats era “Ni hao”, que  no és japonès, sinó xinés, i vol dir 'hola'.

-D’on és el calendari on apareixen els animals: rata, bou, gall, conill, cavall, drac, mico i serp?
És el calendari de Xina. El calendari xinés es divideix per anys, i depenent de l'any que neixes, se t'identifica amb un animal o un altre.

-Saps què és un futó?  
És el matalàs típic que posen els japonesos per a dormir a les típiques cases nipones. Solen sortir en sèries com “Doraemon” i “Shin chan” (que són les més conegudes).


Percentatges dels resultats
Els morats han encertat el 38% de les respostes.
Els verds, el 47%.
I, per últim, els blaus, el 45%.




Resultat i conclusions de l’enquesta

Pel que hem vist, alguns dels morats en sabien més del que esperàvem, encara que hi ha alguns que ho han fet just com crèiem. De morats, hi havia a piles. En canvi, en algunes classes no hi havia blaus. 

Alguns verds també ens han sorprès. També ho han fet els blaus, encara que una mica en negatiu, ja que pràcticament tenien el mateix nivell que alguns verds, tot i que la diferència és mínima.

Per la nostra part no ens ha agradat els resultats, perquè no té massa sentit que el verds superin als blaus, que són els que es suposa que saben, però allò només són els resultats d’unes preguntes concretes.

Una curiositat que volem destacar és que tot i que l'enquesta es feia individualment, la gent s’agrupava al voltant de qui tenia el paper.

Amb tot això explicat, la conclusió que hem extret és que la cultura japonesa és poc coneguda al nostre institut, tot i que per cultures és de les més conegudes. No considerem que això sigui dolent, però sí que estaria bé que tothom en sapigués més. La veritat és que la gent que semblava que en sabia potser ens imaginàvem que dominaven més el tema. Però ens sorprèn que fins i tot alguns morats sabien paraules en japonès (normalment eren “arigato” i “konichiwa”).

Comunament es confon el xinès amb el japonès. És cert que és bastant similar pel que fa a la grafia i fonèticament per als europeus, però això esta lluny de ser realitat.



Itineraris de 4t d'ESO

SETMANA DEL 24 AL 30

Aquesta setmana els alumnes de tercer d’ESO, decidiran un camí del seu futur.

Els alumnes de tercer han de decidir les seves matèries optatives curriculars de 4t d’ESO. Aquestes tenen a veure amb el que faran en un futur al batxillerat o als cicles formatius.

Depenent d’un futur o altre hauran de fer diferents optatives:

*A L’ITINERARI CIENTÍFIC, la matèria obligatòria és biologia i després has de triar dos entre informàtica, física i química i francès.

*A L’ITINERARI TECNOLÒGIC, la matèria obligatòria és tecnologia i després has de triar dos entre informàtica, física i química i francès.

*A L’ITINERARI HUMANÍSTIC, la matèria obligatòria és el llatí i després has de triar dos entre cultura italiana, informàtica, francès i música.

*A L’ITINERARI SOCIAL/ARTÍSTIC, la matèria obligatòria és visual i plàstica i després has de triar dos entre cultura italiana, francès, informàtica i música.



Gerard Castillo i Yaiza Rubio, 3r B.

dimecres, 26 d’abril del 2017

EL PETIT PRÍNCEP

EL PETIT PRÍNCEP


El passat divendres va anar tot com estava planificat. Després del pati, els alumnes de segon i de tercer van anar al Centre Cultural de La Llagosta a veure l’obra de teatre de la qual parlarem, El petit príncep.


El Petit Príncep és un conte en el qual el narrador és un aviador a qui se li espatlla el motor del seu avió i va haver de fer un aterratge al mig del desert.
Al dia següent del seu aterratge forçat, d'una manera inesperada, va conèixer al Petit Príncep. L'aviador va sentir curiositat per la procedència d'aquesta criatura i dia rere dia, el Petit Príncep li va revelar la seva història a l'aviador:

El petit príncep venia d’un petit asteroide. Però allà va experimentar la solitud i va decidir abandonar el planeta a la recerca de l’amistat.
Buscant aquesta amistat recorre diversos planetes, habitats successivament per un rei, un home de negocis, un geògraf…
El Petit Príncep no entenia el concepte de serietat que té la gent gran i prosseguint la recerca va arribar al planeta Terra. És llavors quan entra en contacte amb l'aviador, que també patia de solitud. Coneix altres personatges, un del quals li regala el seu secret:  “L’essencial és invisible als ulls”.

El narrador, l'aviador, ens explica la història d'El Petit Príncep, amb totes les reflexions que li provoca, fins que aquest marxa de nou cap el seu planeta.


Aquesta obra de teatre la representaven intercanviant estils de dansa i oralment.


Generalment ens va agradar molt, ja que mai havíem vist una història explicada a través de balls. D’aquesta manera, el públic estava més atent del que passava.


A continuació us deixem fotografies sobre aquest gran espectacle:IMG-20170425-WA0007.jpg


IMG-20170425-WA0015.jpg
IMG-20170425-WA0016.jpg
IMG-20170425-WA0008.jpg

Gerard Castillo i Yaiza Rubio, 3r B.

TEEN TECHNOLOGIES

  


      Aquí tenim la revista creada per un dels nostres companys de taller de revista, que tracta sobre les notícies més recents i més interessants sobre la tecnologia per a adolescents.



     A continuació trobem l'enllaç per accedir a la revista:

 https://docs.google.com/presentation/d/19dOzoIzVMtMes4VMW1Z5UyN1v1Z2fo0IHBnllvv3h6M/edit?ts=59007c2a#slide=id.p3
Resultado de imagen de android

dijous, 20 d’abril del 2017

Petita biografia sobre Antonio García

ANTONIO GARCÍA:


El consagrat jugador llagostense Antonio García ha fitxat pel FCB d'handbol fins a finals de temporada.


Antonio, mostra així que és un gran de l’handbol i que després dels seus passos per Granollers, Lleó, París, Budapest i Copenhague segueix jugant en un equip de l'elit de l'handbol.

Aquest gran jugador va començar les seves primeres passes en els equips base de La Llagosta. Als 14 anys Granollers es va fixar en ell, ja que li veien futur, jugant a la selecció catalana i espanyola en categories inferiors.


Uns anys més tard, Ademar de Lleó, va crear un nou equip i es van fixar en ell. El jugador, estava disposat a anar-se'n, per tal de tenir una experiència més per a la seva carrera.
La situació econòmica viscuda a Lleó provoca que Antonio hagi d'emigrar i ho fa direcció a París, en un equip ple de les millors estrelles d'Europa.


Després de dos anys a França, Antonio vol jugar més minuts i decideix anar-se’n al bressol de l'handbol, Hongria, on està dues temporades aconseguint grans èxits.


Amb 32 anys i molta experiència a l'esquena decideix provar un altre tipus d'handbol, el nòrdic i és fitxat pel famós equip Kolding on estava realitzant una gran campanya i després de conèixer-se la lesió d'un jugador del Barça, el club blaugrana decideix apostar pel gran valor assegurat d’Antonio García.
La seva explosivitat, coratge i valentia fa que dia a dia vagi pujant un esglaó en la seva carrera fins arribar al punt màxim de l’handbol.




Yaiza Rubio i Gerard Castillo, 3r B.


Top vivendes de luxe

 Top de vivendes de luxe


Mai has volgut veure una mansió per dins? Mai has volgut saber el preu que pot arribar a tenir? Doncs aquí tens un top de vivendes de luxe amb els seus propietaris i un mini-tour per dins!! Corre, entra ja al món luxós! Punxa abaix!!

~Ticket d'entrada

Autor: Pablo Martinez Abete

dimecres, 19 d’abril del 2017

Introducció de Sant Jordi

INTRODUCCIÓ A LA FESTA DE SANT JORDI

  • LLEGENDA:
Conta la veu popular que la llegenda de Sant Jordi, el Drac i la Princesa a Catalunya va succeir a la vila de Montblanc temps enrere. El Drac era el més poderós dels Dracs ja que podia moure's pel cel, per la terra i per l'aigua. I la Princesa, era la filla del Rei.
El terror que el Drac imposava era terrible. Cada dia devorava un parell de bens. Quan li donaven bous i cavalls tampoc en tenia prou. Fins que un dia va fer falta sortejar persones per a la fam de la Bèstia. I el Rei, que vivia a la vila del poble, va posar-hi la seva família en el sorteig, i de l'olla va sortir el nom de la princesa.
El Rei va acceptar el destí i no va voler cap canvi per cap altre Montblanquí dels qui s'oferien. Vestida de blanc la Princesa va anar al sacrifici.
De sobte, un jove cavaller, armat de cap a peus, cavalcant un cavall blanc per tal de deslliurar-la, va anar-hi cap a on era ella. Era bell com el sol, era foraster i es deia Jordi. Amb la fúria va matar al Drac que venia cap a la Princesa que el va deixar estamordit, confós de tot i rebatut. Aleshores ell amb el cordó de la cintura va lligar el Drac, tot amansit, que ja el seguia com una ovella. Després, amb un cop de llança va rematar el Drac. En morir, va caure al terra.
Just on el drac va morir, va nèixer una rosa i en Jordi va agafar-la i l’hi va regalar a la Princesa, es van muntar a cavall i entre crits de joia van travessar la muralla per la porta que en record d'aquesta gesta, encara avui es coneguda pel nom de Portal de Sant Jordi. I tot això va passar davant els ulls del Rei i els montblanquins que contemplaven aterrits el combat. I per això triaren Sant Jordi com a patró de la Vila anys i panys, fins que, temps a venir, se n'oblidaren.


  • HORARI DE SANT JORDI A L’INS MARINA:
Tots els grups de l’ ESO entraran a les 9h i sortiran a les 12:30h, i faran l’esbarjo de mitja hora a les 10.30h.


  • 1er ESO:
De 9h a 10.30h faran un concurs efímer de Mandales.
De 11h a 12.30h faran els tallers.
  • 2n i 3r ESO:
De 9h a 10.30 faran tallers.
De 11 a 12.30 aniran al centre cultural a veure “El petit príncep” en clau de dansa espanyola.
  • 4t d’ESO:
Faran tot el dia taller.
  • Batxillerat
De 8h a 10h faran classe normal.
De 10h a 12.30h faran activitats de cine mafòrum i xerrades-col·loqui.


També hem d’afegir que de 12.30h a 13.30h, els alumnes hauran d’assistir al lliurament de premis literaris.

Esperem que tingueu una bona diada de Sant Jordi i que tot príncep regali una rosa a la seva princesa i que totes les princeses regalin un llibre al seu príncep.



Gerard Castillo i Yaiza Rubio, 3r B.

Comparació entre el Fifa 16 i Fifa 17


És IMPOSSIBLE que canviï tot d'un FIFA a un altre, ja que EA manté sempre el mateix sistema i programació de jugabilitat. Només hi ha petites diferències o s'agreguen noves coses per canviar el joc. A més de les actualitzacions de plantilles i equipacions.


Aquí us deixo unes millores del joc respecte el Fifa16:
La pilota aturada:
En els tirs lliures es pot moure al jugador depenent com estigui aturat.
Porters:
Hi ha una millora en les seves sortides a treure i en aturades.
  Física:
  Els moviments dels jugadors estan perfectament adaptats a la realitat.
  Clima / estadis:
 Tenim molts estadis per jugar, alguns no hi seran, però res és perfecte. En el   clima tenim tot: assolellat, pluja, neu i boirina, igual que en el fifa 16.
 Modes de joc:
Han afegit un nou mode que es diu “El Camino”, que consisteix en dirigir a un jugador cap al cim de la Premier League.
També han afegit alguns canvis en el modo carrera i han afegit un torneig dintre del modo de joc Ultimate Team.
Diferència gràfica dels jugadors entre el Fifa 16 i 17:



Èric Roquet

Setmana Santa

PETITA INTRODUCCIÓ DE LA SETMANA SANTA


A continuació farem una petita introducció sobre Setmana Santa i el seu per què:


La Setmana Santa és la commemoració cristiana que es fa un cop a l’any per la passió, mort i ressurrecció de Jesús de Natzaret.


Comença el diumenge de Rams i finalitza el diumenge de Ressurrecció. La data de celebració és entre març i abril ja que depèn del calendari lunar. Durant la setmana, tenen lloc moltes mostres de religió i de cultura popular al llarg de tot el món, destacant les processons i representacions.


Esperem que desprès d’un llarg trimestre hages gaudit d’aquestes vacances de Setmana Santa envoltats dels que t’estimen!!!




Yaiza Rubio i Gerard Castillo, 3r B.