dimecres, 13 d’abril del 2016

Miguel de Cervantes




Miguel de Cervantes Saavedra va néixer a Alcalá de Henares el 29 de setembre de 1547. Va ser novel·lista, poeta i dramaturg, conegut sobretot per ser l’escriptor de la novel·la El Quixot, una de les millors obres de la literatura universal, a més de ser el segon llibre més editat i traduït de la història, només superat per La Bíblia.



Algunes curiositats sobre la intensa vida de Cervantes:

El 1569 va marxar a Itàlia, possiblement exiliat fugint d’un conflicte amb la justícia.

També va enrolar-se en l’exèrcit i va participar en la Batalla de Lepant (1571) com a membre del terç de Montcada on va rebre un tret que va deixar-li inutilitzada la mà esquerra.

El 1575 va ser fet presoner juntament amb el seu germà Rodrigo per un corsari algerià quan es trobaven a tocar de la Costa Brava i va veure’s captiu a Alger durant cinc anys.

Després del captiveri, Cervantes va retornar a Madrid on va escriure les seves primeres obres de teatre.


El 1585 apareixia la seva primera novel·la: La Galatea. La literatura, però, no seria mai la seva forma de guanyar-se la vida. Així, entre 1587 i 1600 viuria a Sevilla exercint de comissari d'abastos, requisant cereals i oli per a l’expedició que Felip II planejava realitzar contra Anglaterra, i cobrador de rendes de l’Estat.

És una etapa marcada novament pels problemes amb la justícia. El 1592 va ser empresonat per unes suposades irregularitats administratives i econòmiques, i el 1597 tornaria a trepitjar la presó després que el banquer en el qual havia dipositat els diners dels impostos es declarés en bancarrota. Finalment va ser exculpat.


Es diu que és a la presó de Sevilla on comença a escriure El Quixot. El 1605 apareix publicat, però l’èxit de les aventures de l’Alonso Quijano es veuria enterbolit per un nou afer obscur que incloïa la seva família i que el portaria de retorn a la presó: la mort del noble Gaspar de Ezpeleta davant la seva casa. Cervantes i la seva família va ser processats, però van ser absolts.

En aquesta etapa publica també Novelas Ejemplares (1613), el poema Viaje al Parnaso (1614), Ocho comedias y ocho entremeses nuevos nunca representados (1615) i la segona part d' El Quixot (1615). Mor el 23 d’abril de 1616. Tres dies abans de morir, havia acabat d’escriure la seva darrera novel·la: Los trabajos de Persiles y Sigismunda (publicada pòstumament el 1617).



Tania Palomino i Alba Nicart

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada