dimarts, 19 d’abril del 2016

Enric Granados


                                
Enric Granados i Campiña va néixer a Lleida, Segrià, l’any 1867 i va morir al canal de la Mànega el 1916. Va ser un compositor i pianista català. Junt amb Albéniz fou el creador de l'escola catalana moderna de piano.
És conegut per la seva obra pianística, especialment per la suite Goyescas (1911). Va crear una escola de piano a Barcelona, l'Acadèmia Granados, que ha produït una llarga llista de talentosos pianistes, amb figures tan rellevants com Frank Marshall i Alícia de Larrocha.
El fons personal d'Enric Granados es conserva a la Biblioteca de Catalunya i al Museu de la Música de Barcelona: inclou l'epistolari amb cartes de Pau Casals, Enrique Fernàndez Arbós, Jules Massenet i d'altres.


Una mort tràgica
Va morir el 1916 en el naufragi de la nau Sussex, al canal de la Mànega. El Sussex va ser confós amb un vaixell de transport d’explosius i va ser torpedinat per l'armada alemanya en el transcurs de la Primera Guerra Mundial. Granados es va llançar al mar i va ser hissat a una llanxa de salvament, però en veure la seva esposa debatent-se entre les ones, es va llançar a rescatar-la i finalment van ser els dos engolits per la mar.


Algunes anècdotes sobre la família de Granados
El fill de Granados, també de nom Enric Granados, va ser campió d'Espanya de natació de 100 metres lliures el 1923, i va nedar per primera vegada a Espanya en estil crol. La seva muller també va guanyar campionats de natació, i els seus fills, Enric i Jordi -néts del compositor- van ser també campions de natació en les modalitats de fons i mig fons. El 27 de juliol del 2011, per celebrar el seu naixement, Google, va dedicar-li un doodle.
Google-Enric_Granados_524957572_14106517_1000x579.jpg
Doodle commemoratiu de l'aniversari del naixement d'Enric Granados

Nayla Ballesta i Raúl Lobo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada