- Un estudi mostra que la llum d'ona curta dels dispositius electrònics retarda el son i empitjora la seva qualitat
L'electricitat ens ho ha donat gairebé tot, però ens ha tret el son. En l'últim mig segle, cada vegada es dorm menys i pitjor, i les noves tecnologies agreujaran la situació. Aquesta setmana, un estudi que es publica a la revista científica PNAS, afirma que llegir en llibres electrònics abans d'anar al llit afecta negativament el son i ens deixa endormiscats al dia següent. La culpa d'aquest efecte la té la llum d'ona curta que emeten aquests dispositius.
A la retina, al costat dels fotoreceptors que fan possible la visió, es troben les cèl·lules ganglionars, una mena de vigies que informen al cos de si és de dia o de nit i són molt sensibles a la llum d'ona curta. La informació recollida per les ganglionars serveix de referència al sistema circadià, el departament de logística de l'organisme, encarregat de gestionar els nostres recursos depenent del moment de la jornada. Un funcionament adequat d'aquest mecanisme permet que el cos estigui preparat per al que ve, ja sigui dormir, despertar o menjar, i és útil fins i tot perquè la pell sàpiga que és de dia i estigui a punt per combatre els danys dels raigs solars. D'aquesta manera, l'organisme estalvia energia en no haver d'estar sempre alerta davant del sol o preparat per digerir menjar. Un mal funcionament del rellotge circadiari pot provocar, a més de problemes de son, obesitat o fins i tot càncer. De fet, s'ha observat que les persones amb torns continuats de nit tenen més risc de patir alguns tipus de tumors.
Els trastorns en el sistema circadià augmenten el risc d'obesitat o càncer
Segons han esbrinat investigadors de l'Hospital Brigham i de Dones de Boston, aquest mecanisme es veu alterat quan s'utilitzen llibres electrònics abans de dormir. Per comprovar-ho, van comparar els diferents efectes per als cicles circadians de llegir un llibre de paper o un amb llum pròpia. Durant les dues setmanes que va durar l'estudi, dotze participants van llegir en un iPad quatre hores abans d'anar-se'n al llit durant cinc nits consecutives. Després, l'experiment es va repetir amb llibres impresos. Als lectors de l'iPad els va costar més quedar adormits i van romandre menys temps en la fase REM del son, molt important per a l'aprenentatge i el descans. A més, l'estudi va observar que els lectors d'aquests dispositius segregaven menys melatonina i més tard. Aquesta hormona augmenta la seva presència durant la nit i funciona com a inductora del son. Els autors consideren probable que aquest retard incrementi el risc dels trastorns del son.
Encara que la llum elèctrica sigui un senyal que pugui confondre també al sistema circadiari, Anne-Marie Chang, investigadora de la Universitat Estatal de Pennsilvània i líder del treball, afirma que "la llum d'aquests aparells electrònics està enriquida en el rang blau de la llum , en l'ona curta, i es projecta directament sobre la cara del lector". Davant del llibre imprès, en què la llum es reflecteix, "tant la major irradiació com que la longitud d'ona de la llum de l'iPad sigui més curta contribueix als efectes sobre el son i els ritmes circadians observats en l'estudi", afegeix .
Cada dispositiu electrònic a l'habitació redueix en mitja hora el son dels adolescents
L'ús de smartphones i tauletes abans de dormir multiplicava els problemes de son. Czeisler, que feia èmfasi en el risc d'aquests efectes per a les ultraconnectades noves generacions, estimava llavors en declaracions a Materia que "els adolescents dormen mitja hora menys per cada dispositiu d'aquest tipus que tenen al dormitori". Això, afegia, "no és només a causa de l'exposició a la llum, sinó també pels jocs, les interrupcions telefòniques després de l'hora d'anar a dormir, els missatges de text que desperten, etc."
Els autors consideren que, atesos els profunds efectes biològics de l'exposició a aquests dispositius, són necessaris nous estudis fisiològics per entendre l'impacte de la llum d'aquests aparells sobre l'aprenentatge i el desenvolupament, en particular entre els nens i adolescents.
Pròximament en noves publicacions trobareu una entrada sobre el treball de recerca d'unes noies de l'institut, titulat: "Estudi sobre el cronotip dels llagostencs" que te relació amb aquest tema.
Redactada per: Pedro Ascaso
Font de referència: DANIEL MEDIAVILLA, El país
Pròximament en noves publicacions trobareu una entrada sobre el treball de recerca d'unes noies de l'institut, titulat: "Estudi sobre el cronotip dels llagostencs" que te relació amb aquest tema.
Redactada per: Pedro Ascaso
Font de referència: DANIEL MEDIAVILLA, El país
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada