dijous, 18 de desembre del 2014

L'escleriosi múltiple i l'Atàxia de Friedrich

Com ja sabreu a partir del novembre vam posar a disposició de la gent de l'institut unes capses per la recollida de taps. Els diners recollits es destinen a unes associacions dedicades a lluitar contra l'esclerosi Múltiple.Però en realitat, sabem què és l'esclerosi múltiple? A continuació us ho mostrem. Si voleu col·laborar en el recapte de taps, a l'entrada de l'institut hi ha capses on podeu dipositar-los.

També una part dels diners es destinen a una altre malaltia, l'Atàxia de Friedrich. Gràcies per la vostra col·laboració.
Què és la esclerosi múltiple?

 És una malaltia que afecta al cervell. I com a conseqüència això pot causar pèrdua de visió de mobilitat, de l'equilibri, etc. La causa de la malaltia es desconeix, però es sospita que la causa un virus. També hi ha proves que indiquen que és més freqüent entre persones que tenen predisposició genètica

A quines edats afecta?

L'esclerosi múltiple (EM) afecta més a les dones que als homes. El trastorn es diagnostica amb més freqüència entre els 20 i 40 anys d'edat, però es pot observar a qualsevol edat.
Vostè és lleugerament més propens a contraure aquesta malaltia si viu en una part del món on aquesta malaltia és més comuna.

Quins són els símptomes?

Els símptomes varien perquè la localització i magnitud de cada atac pot ser diferent. Els episodis poden durar dies, setmanes o mesos. Els atacs van seguits de períodes de reducció o absència dels símptomes (remissions). La febre, els banys calents, l'exposició al sol i l'estrès poden desencadenar o empitjorar els atacs.


És comú que la malaltia reaparegui (recaiguda). No obstant això, pot continuar empitjorant sense períodes de remissió.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Què és l'Atàxia de Friedrich?

L'atàxia de Friedreich és una malaltia hereditària. Aquesta malaltia provoca en els afectats, de manera imparable, una pèrdua progressiva de moltes de les funcions necessàries com per exemple: pèrdua de sensibilitat, descoordinació en els moviments, escoliosi, disfàgia, disàrtria, i en molts casos diabetis i problemes cardíacs greus, causants de la mort en la majoria dels casos.
Els afectats per aquesta malaltia, en un temps més o menys curt, es veuen obligats a utilitzar una cadira de rodes i, progressivament, cada dia més, a dependre de la atencions i cures dels seus familiars, ja que acaben perdent tota autonomia personal.

A quines edats afecta?

Generalment els símptomes comencen entre els 5 i els 15 anys d'edat però poden, en ocasions infreqüents, aparèixer tan precoçment com als 18 mesos o tan tardanament com als 50 anys d'edat. El primer símptoma que apareix és generalment la dificultat per a caminar, o atàxia de la marxa. L'atàxia empitjora gradualment i es propaga lentament als braços i després al tronc. Poden ser signes precoços les deformitats en els peus, tals com peu de pinya, flexió (doblegament involuntari) dels dits dels peus, dits dels peus en martell, o inversió del peu (gir cap a endins). Amb el temps, els músculs comencen a afeblir-se i a consumir-se, especialment en els peus, cames i mans, i es desenvolupen les deformitats.


Pedro Ascaso Sandoval

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada