dimarts, 9 de desembre del 2014

ALBERTO LÓPEZ, Alcalde: "Aquest no és l'espai definitiu del mercat, en el futur anirà a un altre lloc"

Com ja recordareu, anteriorment vam fer una entrevista sobre el mercat a la directora del nostre centre (Anabel Giménez). I volíem conèixer les dues opinions sobre aquest problema que genera el mercat a la porta de l'institut. És per això que vam voler entrevistar l'alcalde de la Llagosta.
[L'entrevista va tenir lloc dijous 20 de novembre. Demanem disculpes per no haver-la publicat fins ara, ja que diversos problemes tècnics i de salut dels redactors ens ho han impedit.]





Per què vau pensar a canviar el mercat?
El mercat porta 30-35 anys en els carrers Caldes, Balmes i Jacint Verdaguer i s'havia de canviar per diverses raons: la primera per seguretat, no reunia la ubicació uns mínims de seguretats desitjables. La segona per una qüestió de justícia amb el veïnatge de zona, portaven 30 anys sense poder desenvolupar-se normal durant una setmana, dimecres a la tarda i dijous no podien fer vida normal i en el seu moment nosaltres vam proposar canviar el mercat i així ho hem fet.


Per què no veu avisar a l'institut o al Cucutras d'aquest canvi de lloc?

Potser, segurament ens vam equivocar o va ser una errada. Vam parlar amb els paradistes, els veïns, vam parlar amb els comerciants del carrer Estació i no vam parlar amb la gent de l'institut més enllà de conversacions informals demanant els plans d'evacuació i els plans d'emergència, va ser el primer que vam estudiar a l'hora de posar aquí el mercat. També es veritat que no suposàvem que arribaria fins tan avall, pensàvem que estarien més amunt, però bueno, allò ja va passar i a partir d'ara hem de continuar millorant.


Heu rebut moltes queixes?

No tantes com es creu, hem rebut queixes, queixes que més enllà de que n'hi hagi 10 o n'hi hagi 150, són queixes. I les hem de valorar, i les valorem, i en aquest sentit nosaltres no deixem o no pensem que el canvi de mercat ja està acabat o és definitiu, el mercat encara continua sent un tema que s'ha de treballar i des de el dia que el vam canviar a finals de juny, crec recordar, fins ara intentem millorar cada setmana, i encara queda.


Heu llegit l'entrada sobre l'entrevista a la directora de l'INS Marina, parlant d'aquest tema del mercat? Heu vist les respostes sobre aquest tema a Facebook?

Sí, sí, jo llegeixo moltes coses encara que no participi, he vist el que vau escriure respecte a l'entrevista de l'Anabel. Hem tingut alguna reunió amb l'AMPA de l'institut i els hem explicat els nostres arguments i les nostres possibles solucions per intentar minimitzar el problema que genera el mercat a la porta de l'institut, i en qualsevol cas, jo puc tenir una opinió personal de tot el rebombori que s'ha creat, però des d'un punt de vista institucional tenim un problema i l'única via possible per caminar és la de buscar la solució.


Esteu pensant a canviar-lo de lloc? Si és així, on esteu pensant de posar-lo?

Ara mateix [dia 20 de novembre] no s'està pensant en canviar de lloc perquè no hi ha lloc possible a la Llagosta per posar el mercat setmanal. Per decidir que fos tot el carrer Estació vam haver de donar-hi moltíssimes voltes, vam estar més d'un any buscant ubicacions, cada cop que pensàvem una ubicació havíem de mesurar: mides, mobiliari urbà que pudia entorpir la ubicació del mercat... Amb la qual cosa la Llagosta, que és un poble molt petit, té un problema de possibles solucions del mercat setmanal o per qualsevol altre cosa. Llavors la millor opció era aquesta. Era la millor opció perquè no traiem el mercat del centre del poble, que per al teixit comercial també anava força bé, ho fèiem tot en una línia recta, que a l'hora de netejar és molt més rapid i més àgil, i fins i tot més econòmic. I en qualsevol cas el que tenim ara mateix és un mercat que és molt gran, que arriba fins a un punt del carrer Estació que segurament en el futur el que passarà és que anirà menys avall i això el que generara és que ja no estarà a la porta de l'institut. Però això requereix una mica de temps i aquí és la paciència que nosaltres demanem. Paciència perquè la intenció es anar regulant. També et dic que aquest no és l'espai definitiu del mercat. En el futur el mercat anirà a un altre lloc però ara mateix, parlo d'un futur a mig termini, a 4, 5, 6 anys. Ara mateix la ubicació del mercat és aquesta, no podem valorar un altre canvi perquè és molt complicat, perquè segurament el posem en un carrer del polígon, que tampoc es podria. Perquè segurament entorpiríem la tasca industrial i d'entrada i sortida de camions. L'única solució és aquesta, i si més no, trobar una solució puntual per l'últim tram que ens està generant la polèmica


No podríeu intercanviar les parades de fruita que es troben davant de l'institut, per les de roba que generen menys soroll i brutícia?

Segurament, generaríem menys soroll, i la brutícia en teoria es neteja ràpid. Vosaltres sortiu a les 14:30, i en principi a 15:30 ha d'estar tot net, les 16:00h màxim ha de estar tot net. La brutícia... a la banda de la roba no hi ha trossos de fruita, però hi ha plàstics i caixes de cartró. O sigui que al final la brutícia, potser menys bruta però també és brutícia. Jo crec que els problemes més grans referents al mercat, un és el soroll i un altre és l'entrada i sortida de gent amb els camions, les furgonetes, etc. Això ho estem intentant arreglar amb un policia a la sortida, que aquest dijous ja tindreu el policia a la sortida que estigui 20 minuts quan vosaltres sortiu a les 2:30 perquè almenys hi hagi un policia que estigui vigilant que pugueu sortir amb seguretat .



En cas d'incendi, com seria l'evacuació?

El pla d'evacuació de l'institut està molt clar, i diu que no es pot sortir pel carrer Estació. Això ho deia abans de posar el mercat. L'institut Marina té dues sortides d'emergència, una per la carpa i una altra pel pati que està mirant per el Cucu-Tras. Per la sortida del carrer Estació, única i exclusivament poden sortir els alumnes o usuaris que estiguin a la biblioteca, que té un aforament de 40 persones, per la qual cosa és un aforament petit i que la vorera dóna l'espai suficient per poder sortir per aquí. Perquè fins i tot el pla d'evacuació diu: mai creuar el carrer Estació, per la qual cosa a nivell de seguretat, compleix amb els requisits. Nosaltres vam avisar els bombers que un dijous el carrer Estació està com està i qualsevol entrada dels bombers aniria pel carrer sense nom, que és el carrer que està mirant a l'estació de tren o per darrere. Però les sortides de seguretat de l'institut són sortida carpa o sortida pati. I això ho diu el pla d'evacuació.


Aquí teniu tot el que ens va explicar l'alcalde, a qui agraïm la seva atenció.
Pedro Ascaso, Ariadna Sánchez i Sergio Ledesma.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada