Fa anys que tenim una figuera al pati, i aquest estiu va caure. Ara us explicarem quin ha estat el procés, però primer hem buscat informació sobre les figueres, i hem trobat que es tracta d'un arbre
caducifoli de la família de les moràcies que pot assolir fins a 5 m
d'alt (però la del nostre pati no deu fer més de 1'95 m ) Presenta un tronc gruixut amb l'escorça llisa i de color
gris. Les seves fulles són grans, 10-20 cm de longitud, i es
disposen de forma alterna a les branques. Les flors són molt
petites i es localitzen dintre d'un receptacle en forma de pera, que
més tard es transformarà en el fruit; la figa. És una espècie molt resistent i es cultiva amb finalitats ornamentals i com a fruiter de segona categoria .
Aquest
arbre probablement és originari de del sud-oest d'Àsia. Actualment es
troba naturalitzat per tot el sud d' Europa,
especialment a la zona de la Mediterrània. La del nostre pati ha sobreviscut molts anys, tal com ens ha explicat el senyor Evaristo Silvestre, que és qui la va plantar l'any 1980: <Yo empecé trabajando en el trozo de tierra de aquí al lado> (on és ara l'Escola Joan Maragall), i llavors li van oferir l'oportunitat de treballar a l'institut com a jardiner. Com que al institut hi havia un munt de rosers on venien tots els nens a fer-si fotos, i com que hi havia un tros buit va decidir plantar la figuera. La figuera va arribar aquí perquè ell tenia uns vinyes en Cerdanyola amb figueres i cireres, i va agafar una planta de figuera i la va plantar en el tros que hi havia lliure.
Ja fa un temps la figuera va caure perquè la van podar malament, i com que va fer molt temporal aquest estiu, doncs ha caigut. "No sabem si les arrels estan ben agafades o no", ens ha dit l'Anabel Giménez, directora de l'institut. És un perill que estigui caiguda perquè a l’ hora del pati els alumnes surten allà i pot caure del tot. "Abans de treure-la, vindran experts per diagnosticar l’estat de la figuera, i depèn de el que ens diguin decidirem què fer, però si la podem salvar la salvarem."
Han decidit, doncs, salvar-la tot i que l'Anabel també ens va comentar que " a vegades la figuera pot ser un inconvenient, sobre tot a l’ hora del pati perquè es veu que , uns alumnes menjaven figues i uns altres es dedicaven a llençar-les, Projectil dóna figues", però d'altra banda és un arbre molt bonic i na figues molt bones. "Seria una una llàstima que l'haguéssim de treure", conclou.
El nostre conserge Josep i l'Evaristo orgullosos amb el seu treball a la figuera. |
Leire Álvarez i Ariadna Sánchez
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada