dijous, 6 de febrer del 2014

TERCER PREMI PER A ALUMNES DE L'INSTITUT MARINA


Dues alumnes del centre INS Marina guanyen el tercer premi pel seu Treball de Recerca al Col·legi Oficial de Geòlegs.


Les dues alumnes són la Xenia Armijo i l’Estefania Domínguez, amb el seu treball de recerca (TDR) “Caràcters diferenciadors entre els gèneres Hipparion i Equus”. Han guanyat el tercer premi del concurs convocat per l’Il·luste Col·legi Oficial de Geòlegs.

Com a tutors oficials tenim l’Imma Llobet, professora de Biologia i Geologia del centre, i en Josep Aurel, paleontòleg de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell, doctorat en la familia Equinae. El treball de la Xenia i l’Estefania estudia l’evolució dels cavalls, ja que fa 50 milions d’anys el seu avantpassat mesurava 0,4 metres i tenia 4 dits a les potes.

El treball compara dues espècies: l’Hipparion i l’Equus. Aquests dos gèneres van conviure durant molts anys, però petites diferències com el tipus de fulla que menjaven o la mida, amb un increment de pocs centímetres, van fer que Equus sobrevisqués i en canvi Hipparion no.

En aquest treball s’han utilitzat tot tipus de coneixements, com estadística, logaritmes, coneixements d’informàtica i Photoshop, a més de treballar la llengua catalana per redactar tot el treball. Per a tot això va fer falta l’ajuda d’altres professors del centre, com en Pedro López i en Josep Maria Pinós, i ajuda externa, com la fotògrafa professional Isabel Moyano.

El premi es va atorgar el 13 de desembre de 2013 en el bar C3BAR del CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona). El tercer premi estava dotat amb 100€, el segon amb 150€ i el primer amb 300€. L’event va coincidir amb l’atorgament d’uns premis a altres geòlegs que portaven treballant 50 anys per al Col·legi. Després de l’entrega de premis tots van ser convidats a un petit sopar.

S’ha preguntat a una de les protagonistes, a la Xenia Armijo, com es va sentir quan va saber la notícia, la seva resposta ha estat: “Quan em van trucar i m’ho van dir no m’ho creia, vaig fer que repetís la frase dos cops, ja que pensava que era una broma. Quan vaig veure que era veritat el primer que em va sortir va ser un sonriure que m’anava d’orella a orella, no va ser, ni és, pels diners sino el reconeixement  de tot l’esforç d’un treball que ens va fer passar tot l’estiu i totes les vacances de Nadal a Sabadell amb en Josep, a l’Institut de Paleontologia. Van ser moltíssimes hores allà, al centre i a casa cada dia, vinga va, una pàgina més... Que un grup de geòlegs reconeguts a tot el país et digui que és un treball brillant és una sensació d’eufòria mental increïble, de veritat, animo tots el alumnes de segon, primer i futurs batxillerats que posin tot el seu talent en aquest treball i que s’apuntin a concursos. Tot coneixement és poc”.

L’enhorabona, Xenia, Estefania i Imma!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada