divendres, 27 de gener del 2017

Característiques dels països participants al Dakar, per Carlos Guerrero

Bolívia:
Oficialment Estat Plurinacional de Bolívia, és un país situat al centre-oest d'Amèrica del Sud. Compta amb una població de prop de 10,1 milions d'habitants. Limita al nord i a l'est amb el Brasil, al sud amb Paraguai i l'Argentina, i a l'oest amb Xile i el Perú; no té sortida al mar. La seva superfície és la sisena més extensa d'Iberoamèrica i comprèn diferents espais geogràfics com la serralada dels Andes, l'Altiplà, l'Amazònia, els Plans de Moxos i el Chaco. És un dels països amb major biodiversitat del món.

Biodiversitat:
Plantes
Compta amb més de 20.000 espècies amb llavors, de les quals s'estimen més de 1.200 espècies de falgueres, més de 1.500 espècies de hepàtiques o molses, i almenys vuit-centes espècies de fongs. A més, es coneixen més de 3.000 espècies de plantes medicinals. Bolívia és considerada com el lloc d'origen d'espècies com els locotos, pebrots, cacauets, mongetes o fesols, iuca o mandioca i diverses varietats de palmeres. D'altra banda, a les seves terres es produeixen més de 4.000 varietats de patates en una àmplia gamma de colors, formes i mides.

Vertebrats
Bolívia es troba entre els deu països amb més diversitat respecte a la fauna, amb més de 2.900 espècies, distribuïdes en: 398 de mamífers, més de 1.400 aus (de les quals el 70% d'aus són conegudes al món), 204 d'amfibis, 277 de rèptils i 635 de peixos d'aigua dolça, ja que el país no compta amb sortida al mar. A més, s'han identificat més de 3.000 espècies de papallones, de manera que el país ocupa el quart lloc en el món. Existeixen també més de 50 espècies d'animals domèstics.


Paraguai:
Paraguai, oficialment República del Paraguai, és un país sobirà d'Amèrica del Sud la capital, centre polític i econòmic del qual és la ciutat d'Asunción. Els seus idiomes oficials són l'espanyol i el guaraní.
Limita amb l'Argentina al sud-est, sud i sud-oest; amb Bolívia, al nord i amb el Brasil, a l'est. És el cinquè país més petit i el quart menys poblat d'Amèrica del Sud. El seu territori està caracteritzat per dues regions diferents separades pel riu Paraguai: l'Oriental, que és la més poblada, i l'Occidental, que forma part del Chaco Boreal, si bé és un estat sense litoral marítim.

Flora i fauna
Paraguai posseeix una àmplia varietat d'espècies animals i plantes tropicals i subtropicals. Segons registres de la Secretaria de l'Ambient de Paraguai (SEAM), s'estima que al país es troben entre 8.000 i 13.000 espècies de plantes, de les quals 800 són arbòries. Quant a espècies animals, s'estimen unes 100.000 d’invertebrats i 1498 de vertebrats. Entre aquestes quantitats es reconeixen 81 espècies de la flora i 128 espècies de la fauna, considerades en perill d'extinció degut principalment a la destrucció dels seus hàbitats i la caça furtiva.
Paraguai és un dels majors exponents de la riquesa faunística d'Amèrica del Sud. Compta amb més de 100.000 espècies d'invertebrats, 200 espècies de peixos, 60 d'amfibis, 100 de rèptils, 700 d'aus i 167 de mamífers.






Argentina

Per les seves 2.780.400 km², és el país hispanoparlant més extens del planeta, el segon més gran d'Amèrica Llatina, quart en el continent i vuitè en el món, si es considera només la superfície continental subjecta a sobirania efectiva. La seva plataforma continental, reconeguda per l'ONU el 2016, arriba als 6.581.500 km² convertint-se en una de les més grans del món, 37 estenent des del continent americà fins a l'Antàrtida, a través d'Atlàntic Sud. Si es compten les illes Malvines, Geòrgia del Sud, Sandwich del Sud i Aurora (administrades pel Regne Unit però de sobirania en litigi), més l'àrea antàrtica reclamada al sud del paral·lel 60 ° S, anomenada Antàrtida Argentina (que inclou a les illes Orcades del Sud i Shetland del Sud) sobre la qual Argentina reclama sobirania, perllongant el seu límit meridional fins al Pol Sud, la superfície s'elevaria a 3.761.274 km², convertint-se en el setè país més extens del món.

Fauna

Al nord tropical i majorment subtropical es troba una gran quantitat d'espècies animals. Hi ha grans felins com el jaguar, el puma, i l’ocelot; grans cànids com el llop de crinera, l'úrsid anomenat ós negre dels Andes; primats (micos udoladors); rèptils grans com dues espècies de caiman. Altres animals són el tapir, els capibara, dues espècies d'óssos formiguers, la fura major, tres espècies de pecaríés, la llúdriga gegant, la nasua, i diverses espècies de tortugues.

A la zona subtropical de l'Argentina existeixen moltes aus, com l'àguila harpia (la major au depredadora del continent) o diminuts colibrís.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada