L'exposició d'aquests dos alumnes de Batxillerat, des del punt de vista dels redactors de la revista, ha sigut molt bona. Van fer el treball i la exposició en català. A continuació us explicarem el treball i finalment posarem les imatges que hem anat fent al llarg de la exposició.
|
"El vinagre és una substància habitualment utilitzada a la cuina per potenciar els gustos del menjar. Es fan amb llevats d'etanol. Vam experimentar amb diferents tipus de vinagres: balsàmic, de cava blanc, d'herbes i d'arròs. Però no vam utilitzar el de Mòdena perquè tenia un color molt intens, i per fer-lo més clar, hauríem d'haver fet moltes filtracions; cosa que faria que l'error fos més gran.
|
|
La seva història es remunta al 300 AC, quan a la regió mesopotàmica es va fer el primer vinagre amb dàtils, i s'utilitzava per guarir ferides. Els romans van importar el vinagre a Itàlia i el van perfeccionar. El vinagre també s'utilitzava, com a l'actualitat, per conservar aliments.
El vinagre no crema greixos, però si es pren en excés pot empitjorar el fetge més que l'alcohol."
|
Aquest és el desenvolupament de l'experiment al laboratori:
|
Per cada Erlenmeyer de 100 ml utilitzàvem 10 ml d'òxid
de sodi per no gastar-ne massa. |
|
La fenoftaleïna canvia de color en pH base de 8 a 10 |
|
El vinagre de vi blanc (l'únic presentat) presenta un 6è grau d'acidesa.
"L'objectiu era comprovar si coincidia el grau d'acidesa que ens va resultar a nosaltres comparant-lo amb el que posava a l'etiqueta." |
|
"Ens ha costat una mica fer el treball i hem fet un gran esforç. Amb una mica de treball en equip tot s'aconsegueix, i així hem fet el treball." |
FOTOGRAFIES DE LA PRÀCTICA QUE VAN FER
|
Potser no ho aprecieu molt, però el vinagre ha adquirit
un color blavós a causa de la fenoftaleïna |
|
|
Sergio Ledesma i Marina Ortega
molt interessan ay mi madre el bisho SIIIUUUUUUUU
ResponElimina