dilluns, 23 de febrer del 2015

El TR de la Giovanna Carrizosa: “Seguiment d’un grup de dones embarassades i dels factors ambientals del seu entorn que puguin influir en l’estat de salut dels futurs nadons”


L'exposició d'aquest TR  va comptar amb la presència de la investigadora del Centre de Recerca on va estar treballant la Giovanna a l'estiu. Ens ho expliquen la pròpia Giovanna i també la tutora del treball, l'Imma Llobet:

El passat 30 de gener vaig fer la presentació del meu treball de recerca. Estava nerviosa perquè tot l’esforç dels últims sis mesos quedaria reflectit en aquesta presentació, i s’havia de fer bé perquè la gent que vingués de públic l'entengués.

Vaig tenir l’oportunitat de fer unes pràctiques a un centre de recerca, el CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental del PRBB), concretament en un estudi sobre la influència dels factors ambientals de l’entorn en les dones embarassades i en els seus futurs nadons. Vaig estar treballant amb la col·laboració dels investigadors Cyntia Manzano i Jeroen de Bont, que formen part d’aquest projecte. Val a dir que aquest treball m’ha aportat moltes coses, però bàsicament he après molt sobre una ciència, l’epidemiologia, i de com es treballa en un centre de recerca.
El dia de la presentació del treball la Cyntia Manzano en va venir a veure a l’institut, i això em va donar més pressió però a la vegada més raons perquè sortís bé. Un cop acabada la presentació vaig sentir molta satisfacció i vaig quedar molt contenta de com va anar.
Giovanna Carrizosa


El treball de la Giovanna resulta força innovador per la temàtica i l’abast global que té el projecte on va participar. L’estudi on va participar es desenvolupa al Centre de Recerca en Epidemiolgia Ambiental de Barcelona (CREAL) i està emmarcat dins un projecte europeu anomenat “The Human Early-Life Exposome (HELIX): Noves eines per integrar exposicions ambientals en etapes primerenques  de la vida i salut infantil”.
Consisteix en fer un seguiment de noies embarassades, a les quals se’ls mesura el grau d’exposició a factors ambientals perillosos per a la salut, així com la seva activitat física. L'objectiu de l'estudi és recollir una sèrie de dades d’exposició amb l’ús de sensors atmosfèrics, i a contaminants de l’aigua i dels productes alimentaris, amb proves analítiques. També es recullen les dades sociodemogràfiques i de l’estil de vida de la noia embarassada mitjançant un qüestionari. Es fan dos períodes de seguiment: un durant la setmana 14-20 d'estar embarassada, i l’altre, a la setmana 30-34 d’embaràs. En els anys posteriors al part s’anirà fent un seguiment dels nadons i si aquests desenvolupen algun tipus de malaltia s’intentarà veure si hi ha de correlació amb les dades d’exposició obtingudes durant l’embaràs.

La Giovanna va participar en el projecte durant dues setmanes i mitja del mes juliol. Primer, va estar treballant la informació dels qüestionaris de 20 dones embarassades a partir del quals va elaborar uns gràfics, i després, va fer unes visites a una dona embarassada que van servir per posar els sensors i recollir les dades que havien enregistrat. Amb tota la informació obtinguda va elaborar el seu treball de recerca.


El fet que la Cyntia Manzano, investigadora del CREAL, vingués a veure l’exposició va ser tot un honor i un reconeixement a la feina de la Giovanna. La participació d’alumnes de Batxillerat en programes de recerca és una de les prioritats del departament de Ciències Naturals de l’institut.

Imma Llobet (Tutora i Cap de Departament de CCNN)

En el següent enllaç trobareu la informació publicada a la intranet del CREAL:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada