dimecres, 4 de juny del 2014

ELS NOSTRES CAPS D'ESTUDIS

EL NOSTRE INSTITUT ÉS TAN GRAN QUE TENIM DOS CAPS D'ESTUDIS. PERÒ... SABEM QUÈ ÉS REALMENT UN CAP D'ESTUDIS? QUINA FEINA FAN? COM LA VALOREN? PER TROBAR LA RESPOSTA A TOTES AQUESTES PREGUNTES HEM ENTREVISTAT LA SÍLVIA I EL JOSEP MARIA, ELS NOSTRES CAPS D'ESTUDIS.

Silvia Orozco: "Els caps d'estudis estem precisament al conflicte."
  • Avui li farem una entrevista a la Silvia, cap d'estudis de l'Ins Marina. Porta al centre molts anys, des de l'any 2003 fins avui (2014).

 P: Explica'ns com era la teva vida professional abans de venir a aquest institut
 R: Abans de treballar en aquest institut, estava a un institut de Santa Coloma de Gramanet,
també fent de profe.

P: Quants anys portes aquí? I quants portes de cap d'estudis?:
R: Des de l'any 2003, o sigui que uns quants anys. I fent de cap d'estudis aquest és el quart any.

 P: Com és la feina d'un cap d'estudis?
 R: Ja sabeu que aquí hi ha dos cap d'estudis, que és el Josep Maria Pinós i jo. I ens dividim la feina, ell està més en la part de fer els horaris, es dedica a unes altres feines. I jo bàsicament em dedico a gestionar els fulls d'incidència juntament amb els coordinadors de nivell i els tutors els profes i la resta d'equip directiu.Per exemple quan un professor es posa malalt, truco al departament d'ensenyament per demanar un substitut. En relació amb els alumnes, quan baixen a direcció perquè els ha expulsat un profe, parlem amb ell, el fem reflexionar fins que reconegui el seu error, el seu acte d'indisciplina i el suggerim que demani disculpes si ha faltat el respecte al professor o als companys.

P: Quants fulls d'incidència acostumes a rebre cada setmana més o menys?
R: Depèn... Els fulls d'incidència, el primer trimestre molts són 3r, però molts. Al menys uns deu a la setmana. De 2n pocs, uns tres o quatre a la setmana. I de 1r pràcticament cap. Però a mesura que va avançant el curs, diguem que aquesta dinàmica s'inverteix, per exemple al tercer trimestre es manté de 3r d'ESO i en canvi a 1r n'hi ha més. A 2n normalment s'ha mantigut, poden influir uns tutors que els coneixen més o no sé quines coses. Cal remarcar que alguns de batxillerat també formen part de molts conflictes per faltes de respecte al professor, inclús hem hagut d'expulsar un alumne. També existeixen els conflictes amb el telèfons mòbils, per l'us dels telèfons mòbils a classe per part dels alumnes, els seus mòbils finalment acaben a direcció.

P: Què és el millor i el pitjor de treballar de cap d'estudis?
R: Començo pel pitjor, el pitjor és precisament estar amb l'enfrontament contínuament perquè els caps d'estudis estem precisament al conflicte, no? Ve un professor i diu: "un alumne m'ha dit això" o "m'ha fet" això, tu has d'anar una mica a apagar aquell foc. I això clar, un dia rere l'altre doncs, va desgastant. Tot i que després se soluciona bé, perquè aquí al nostre institut no hi ha, gràcies a Déu, un conflicte tan gran que no els puguem gestionar, són coses petites, no hi ha hagut mai un problema tan fort que em tragués la son. I de coses bones, de la part bona és que m'agrada molt el contacte tant amb els professors com amb els alumnes. També m'omple de satisfacció veure el progrés dels alumnes el canvi de xip per a bé dels de 3r d'ESO cap a final de curs.

P: La teva feina absorbeix molt temps lliure de la teva vida? 
R: A temporades, a vegades m'he d'emportar feina el cap de setmana perquè hi ha coses que s'han de tancar aquí i moltes vegades no es pot treballar aquí. (És un entrar i sortir de profes i alumnes a direcció.). Hi ha algunes coses que necessiten més concentració i treballo millor a casa, també tenim dies més tranquils, hi ha bon ambient al institut.

  • Doncs aquí està part de la feina professional d'una cap d'estudis del centre Ins Marina.
Pol Aguilar, Carlos Limpias.


Josep M. Pinós: "La feina del cap d'estudis és establir una mica d'ordre a l'institut."

Els nois de la revista Aniram hem anat a fer-li una entrevista al Josep María Pinós, que a més de ser professor de Català, és el cap d'estudis del nostre institut:



Preg: Quan eres petit volies treballar en un institut?
Resp: No, quan era petit no em plantejava què volia ser de gran i , jo quan estudiava i estava a punt d'anar a la universitat no tenia clar a què dedicarme.

Preg: D'on ets?
Resp: Sóc nascut a Lleida, però ja fa temps que visc a Barcelona.

Preg: En quants instituts has estat al llarg de la teva carrera professional?
Resp: He estat en 4 Instituts, vaig estar a Matarò, també vaig estar a Arenys de Munt i a Montornès, aqui al costat, fins que em van donar la definitiva en aquest Institut.

Preg: Quants anys portes en aquest centre? I per qué vas voler venir a aquest centre?
Resp: En aquest centre... (s'ho pensa) més de 15 anys. Jo vaig posar-ho a la llista, jo no coneixia la Llagosta. I quan ens havien de donar la definitiva em va tocar aquest centre.

Preg: Per ser cap d'estudis que fa falta estudiar?
Resp: No fa falta estudiar res en especial, sinó estudiar la carrera de professor.

Preg: Quina és la feina que fa un Cap d'Estudis a l'Institut? 
Resp: A l'institut fa molta feina. Bàsicament diria que són dues feines diferents. Una feina és abans de començar el curs, que toca organitzar tota la vida de l'institut: horaris, aules... tota aquesta distribució que es fa abans de començar el curs. Al juliol, que estem treballant de cara al curs següent, aquesta és una feina més administrativa. I després està el dia a dia del cap d'estudis, doncs és procurar a l'institut que la vida estigui més o menys organitzada, controlar que no passi res fora del normal, controlar el tema de guàrdies. Establir una mica d'ordre a l'institut.

Preg: Quants fulls d'incidències es posen com a màxim, en una setmana?
Resp: Ostres! Jo no sóc de posar fulls d'incidències, i dels que ens arriben a nosaltres, varia en el tipus incidències, no ho sabria dir.

Preg: Què és el més estrany que t'ha passat en el temps que portes en aquest institut?
Resp: El més estrany que ha passat en aquest institut, no sé... Ostres! Ara m'has deixat en blanc (rialles). No sabria dir-ho. El més estrany que pot passar aqui a l'institut es que als alumnes els costa parlar i jo sóc professor de Català...  Cada día passen coses extraordinàries a l'institut. L'institut és molt gran.

Preg: Quina opinió creus que tenen els estudiants de tu?
Resp: Aixó s'ha de preguntar als estudiants (rialles)

Preg: Què fas en el teu temps lliure?
Resp: Quan no toca preparar classe i posar ordre a l'institut, doncs, llegir, m'agrada el tema de la lectura, jugar a tennis, correr i l'habitual, que és estar amb la família quan toca, etc

En Josep Maria Pinós s'encarrega dels horaris, guàrdies i mantenir l'ordre a l'institut.  Aquesta és la feina que té un dels nostres caps d'estudis.

Marc Casamitjan Resa, Arnau García Gómez, Ahmad Benhaddi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada