dijous, 5 de desembre del 2013

RESPECTEU ELS COMPANYS!

S'ha de respectar els companys i ajudar-los. I no burlar-se d'ells per una petita cosa que us podria haver passat a qualsevol de vosaltres. Però si ho feu de broma heu de pensar el que sentirà el company de qui us voleu burlar, abans que li digueu alguna cosa poseu-vos al seu lloc i penseu el que sentirà el company.
Sobretot els que vénen d’altres països. Que a un company vingut de fora li costi interpretar alguna frase o paraula o que digui malament alguna cosa no ha de ser motiu perquè li digueu res. Si fóssiu vosaltres els que anéssiu a un altre país també us costaria interpretar i aprendre les frases i les paraules. I tampoc us agradaria que imitessin la vostra llengua per burlar-se.
També heu de pensar en els companys que volen aprendre a classe. Si no voleu estudiar per a l’examen o si a classe no voleu escoltar el que estan dient els professors, almenys deixeu als altres estudiar i escoltar a classe .

Tampoc podeu agafar coses d’una altra persona i malgastar les coses  del company, perquè no sabeu els diners que va pagar per tenir-los. Potser per vosaltres no valen res uns quants diners però penseu en els països que són molt pobres o a els països que han tingut crisi, terratrèmols o tsunamis i que no tenen ni diners per comprar menjar o anar al metge; i penseu també en els nens i nenes que moren per gana o malalties en un any, també hi ha nens que acaben de néixer que es moren. 

No podeu robar les coses dels companys, penseu què sentiria el company i poseu-vos al seu lloc, si us robessin les coses a vosaltres. Si ho heu fet per broma no fa cap gràcia.  No està bé que agafeu coses d'un company sense permís i a sobre després digueu que l'bjecte és vostre. Si només ho feu perquè voleu les coses dels companys tampoc podeu robar, si no tindreu el costum de robar coses. Quan sigueu gran què passarà quan  vulgueu alguna cosa i no tingueu prou diners? Què fareu, també robar-los com quan éreu petits? Quan ets petit si robes coses els profes i els teus pares només et castiguen, renyant-te perquè tornis el que has agafat,  però quan sigueu grans ja no serà igual, ja és un delicte, us pot agafar eala policia i tancar-vos a la presó. La vida a l'escola i la vida a la realitat no és igual. Abans de fer alguna d'aquestes coses penseu-vos-ho bé.

Jingjing Zhu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada