dimarts, 12 de desembre del 2017

Què es l'anorèxia?




Que és l'anorèxia?
L'anorèxia és una malaltia mental on les persones que la pateixen tenen por a engreixar i tenen una imatge distorsionada del seu cos. Per això no poden mantenir un pes normal. Molts adolescents amb anorèxia deixen la ingesta d'aliments fent dieta, dejuni i fins i tot fent esport excessiu. Gairebé no mengen, i el poc que ingereixen es converteix en una obsessió.
Altres persones que pateixen anorèxia recorren als afartaments i les purgues: ingereixen molt menjar i després tracten d'eliminar les calories vomitant, prenent laxants, fent esport en excés, etc.
Quins són els símptomes de l'anorèxia?
Les persones amb anorèxia comencen a intentar perdre una mica de pes o posar-se en forma. Però la necessitat de menjar menys o fer exercici en excés es torna "adictiva" i és molt difícil de controlar.
Hi ha alguns símptomes que poden indicar que una persona té anorèxia. Les persones anorèxiques poden presentar comportament com ara:
Obsessió per l'alimentació, el control del pes i les calories
Fer molt exercici en excés
Se senten grassos
Aïllar-se socialment, especialment per evitar menjars o celebracions on es serveixen menjar
Es deprimeixen i se senten sense energia
Sequedat a la pell
Pigmentació groguenca a la pell, això passa per un augment de carotens en sang per un trastorn en el seu metabolisme
Extremitats fredes
Ungles trencades i caiguda de pèl
Els creix el lanugen (el lanugen és el pèl que els creix als nadons, es comença a formar al final del primer trimestre i a caure en la majoria dels nens al final de l'embaràs, al voltant de la setmana 40)
Quina diferència hi ha entre l'anorèxia i l'anorèxia nerviosa?
L'anorèxia és l'estat de falta de gana, pot succeir per algunes causes per exemple: problemes estomacals, malalties diverses o com a efecte secundari del seu tractament...
En canvi l'anorèxia nerviosa és una malaltia mental en què el pacient té una visió distorsionada del seu cos que fa que es vegi grassa i s'afanya a aprimar-se fins arribar en alguns casos a la mort per inanició. Però a aquestes persones no els falta la gana, simplement es neguen a menjar.
Famosos amb anorèxia

Lydia Davis

Amy Winehouse

Nicole Richie

Eugenia Cooney

Laura Martin Miranda i Paula Pozo Diaz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada