divendres, 15 de febrer del 2019

XXIV CONCURS LITERARI - SANT JORDI 2019


XXIV CONCURS LITERARI - SANT JORDI 2019

Amb motiu de la diada de Sant Jordi i per tal de fomentar la creació literària entre l’alumnat de l’Institut Marina de la Llagosta es convoca, per vint-i-quatrè any consecutiu, el concurs literari de Sant Jordi. Aquest certamen compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Llagosta i de l´AMPA de l´institut.
L'any 2019 ha estat categoritzat per la UNESCO com l'Any Internacional de les Llengües Indígenes, aquest fet ha d’ajudar a promoure i protegir aquestes llengües i millorar la vida dels seus parlants. Moltes d'aquestes llengües estan desapareixent a un ritme alarmant, ja que les comunitats que les parlen s'enfronten a reubicacions forçades, desavantatges educatius, pobresa, analfabetisme, migració i altres formes d'exclusió social.
A través del llenguatge no només ens comuniquem. Des de temps immemorials, aquesta eina ens ha servit per definir la nostra identitat, expressar la nostra història o mostrar la nostra cultura. A través del llenguatge aprenem i participem en tots els aspectes de la societat. Les llengües ajuden a preservar la història, els costums, la memòria, les formes úniques de pensament, significat i expressió. El dret d'una persona a utilitzar l'idioma preferent és un requisit previ per a la llibertat de pensament, d'opinió i d'expressió; valors consagrats en la Declaració Universal de Drets Humans.   
Cada 2 setmanes un idioma mor; per reflexionar una mica sobre aquesta dissort els treballs que es presentin al Concurs Literari d’enguany hauran de contenir una paraula o expressió en una llengua indígena o una llengua en perill d’extinció. Us en proposem un llistat al final de les bases. Per a l’assaig filosòfic cal fer una dissertació sobre el llenguatge i el pensament i la importància de la conservació de la diversitat lingüística.  




divendres, 8 de febrer del 2019

Ens visita l'escriptor Arturo Padilla


«Caurà la ira del faraó sobre aquell qui pertorbi el seu descans etern.» Aquesta és la inscripció que presideix l’entrada de la tomba reial que l’Albert i la Jasmine, dos arqueòlegs de renom, han d’investigar. Els dubtes els assalten. És tan sols un missatge per espantar els lladres? O realment aquesta misteriosa tomba, fins ara desconeguda, pot despertar la ira del faraó?
Aquestes paraules són a la contracoberta de Despertant la ira del faraó, una de les novel·les que els alumnes de 2n d’ESO han llegit dins la matèria de Llengua Catalana i Literatura. És per aquest motiu que l’Arturo Padilla, l’autor de la història i de 8 novel·les més, ens ha vingut a veure. La visita de l’Arturo al centre ja és un clàssic, enguany és el 5è o 6è any que ens visita, ja hem perdut el compte! En agrada fer-li preguntes i escoltar-lo, que ens expliqui com va començar a escriure, de què tracta l’ofici d’escriptor, com s’inspira, com crea els personatges, nous projectes… i nosaltres li donem la nostra opinió sobre la lectura que hem fet. L’intercanvi és molt interessant i enriquidor per a tots i totes.  






No us perdeu el seu blog ni el  canal de Youtube!

dimecres, 6 de febrer del 2019

Poesia i medi ambient amb Ramon Bartrina


El darrer divendres de gener vam fer un taller de poesia creativa a la biblioteca del La Llagosta amb el poeta empordanès Ramon Bartrina.  L’experiència la vam viure conjuntament els alumnes nouvinguts i el grup de dones del Club de Lectura de la biblioteca del poble.  Pels nostres alumnes va ser l’excusa perfecte per perfeccionar el domini de la llengua. Com a eix temàtic ens vam centrar en la destrucció de l’hàbitat; vam reflexionar sobre les causes i els efectes que comporta la pèrdua d’entorn natural, sobretot en àrees tan densament poblades com les de la comarca del Vallès Oriental.
Dues preguntes van ser el clic inspiratiu pels participants al taller:

-         - Què passaria si desapareguessin els espais naturals i els éssers vius que hi viuen?
-         - Què pot fer l’ésser humà per canviar aquesta dinàmica?

Si observeu les fotos veure que ho vam aconseguir i que ens ho vam passar d’allò més bé escrivint poesia, SÍ, escrivint poesia.