dimarts, 17 d’octubre del 2017

Nelson Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela va ser un advocat, activista contra l'apartheid, polític i filàntrop sud-africà que va actuar com a president del seu país de 1994 a 1999. Va ser el primer mandtari de raça negra que va encapçalar el poder executiu, i també el primer a resultar elegit per sufragi universal al seu país. El seu govern es va dedicar a desmuntar l’estructura social i política heretada de l'apartheid a través del combat del racisme institucionalitzat, la pobresa i la desigualtat social, i la promoció de la reconciliació social. Originari del poble Xhosa i part de casa reial Tembu, Mandela va estar presoner durant 27 anys, primer a l'illa Robben i després a les presons de Pollsmoor i de Víctor Verster.

Campanyes internacionals van advocar pel seu alliberament, i va ser excarcerat el 1990 enmig d'una convulsió social a Sud-àfrica. Mandela, en paraules de van Engeland i Rudolph (2007), va passar de terrorista a polític fins arribar a president de Sud-àfrica (1994-1999), pel que va ser una figura controvertida gran part de la seva vida. Els crítics el van acusar de ser un comunista i terrorista, tot i que es va guanyar el suport de la comunitat internacional pel seu activisme, el que li va fer creditor a més de 250 mencions honorífiques i altres guardons, entre  els el Premi Nobel de la Pau, la Medalla residencial de la Llibertat. I després de la seva vida va morir a l’any 2013.
Va treure un llibre que es diu El llarg camí cap a la llibertat. També hi ha més llibres i pel lícules dedicades a ell, com per exemple Invictus, per si voleu saber-ne més aquí abaix us deixo un enllaç:

 



Pau Maspoch.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada