diumenge, 15 de gener del 2017

Aprendre del Nadal a través del cine. Dos pel·lícules molt emotives.

Sabent que el Nadal va ser fa poc, els nostres redactors Felipe i Pol han escollit dos de les pel·lícules nadalenques que ens han captivat a tots en els nostres cors. A continuació en tindreu les sinopsis acompanyades d’opinions personals dels redactors.

.Malsons abans de Nadal

Sinopsi:
És una pel·lícula musical animada de 1993, dirigida per Henry Selick i produïda per Tim Burton, mentre que la banda sonora és de Danny Elfman.
El malson abans de Nadal succeeix en un món de ficció on les celebracions són creades i organitzades pels habitants dels diferents pobles. La història és la de Jack Skellington, el "rei carbassa" del poble Hallowen, on es prepara cada any la celebració del Halloween per al món mortal. Jack està cansat d'haver de preparar cada any la mateixa festivitat i desitja trobar alguna cosa més. L'oportunitat se li presenta quan descobreix el poble Nadal i la seva festivitat.
Jack queda enamorat del Nadal. És així que convenç als habitants del poble Halloween per preparar-lo, però com que no hi estan acostumats, fabriquen una sèrie de joguets monstruosos. Sally, una admiradora de Jack, intenta dissuadir-lo inútilment dels seus plans que consisteixen a segrestar el Pare Noel (deixant-lo en mans del misteriós Oogie Boogie, una mena d'home del sac) per a reemplaçar-lo la nit del 25 de desembre. És així que la nit de Nadal en Jack horroritza el món amb la seva versió de la festa fins que, finalment, el seu trineu és abatut per l'exèrcit americà. Aquesta treva li dóna temps per reflexionar, adonar-se del seu error i alliberar a Santa Claus, just a temps per a arreglar la nit.
Opinió:
Aquesta és una pel·lícula molt típica d’animació musical adreçada als més petits de la casa. És divertida de veure i ens ensenya una lliçó: el vertader significat del Nadal. La seva animació, tenint en compte l’època en què es va crear, és espectacular. Té un guió molt interessant, donant-li a l’espectador una trama entretinguda i sorprenent.

.Conte de Nadal

Sinopsi:
Ebenezer, un prestador d'edat amarga i miserable, en una casa de 1843 a Londres, té tot el que encarna l'alegria i l'esperit del Nadal en rebel·lia, i es nega a visitar al seu nebot alegre Fred en el sopar de Nadal amb la seva família i nega al seu mal pagat empleat Bob Cratchit el dia lliure. Aquesta nit, Scrooge és visitat pel fantasma del seu antic soci, Jacob Marley. Aquest adverteix Scrooge que patirà una destí dolent si no es penedeix de tot el que ha fet a la seva vida, i prediu que serà perseguit per tres esperits que l'ajudaran a reflexionar i a guiar-lo.

El primer esperit, l'Esperit del Nadal Passat, mostra visions a Scrooge del seu propi passat que tenen lloc al voltant de l'època de Nadal, recordant com va acabar sent l'avar que és ara. Ell havia passat gran part de la seva infància oblidat pel seu pare durant les vacances nadalenques en un internat fins que va ser portat finalment a casa de la seva germana Fan, que va morir prematurament després de donar a llum al seu nebot, Fred. Scrooge, més tard, va començar una reeixida carrera en els negocis i el préstec de diners i es va comprometre amb una bella dona anomenada Belle, encara que més tard ella va cancel·lar el compromís quan Ebenezer va començar a créixer obsessionat amb acumular la seva pròpia riquesa. Incapaç de suportar haver de presenciar aquests records una altra vegada, Scrooge fa desaparèixer l’esperit.

El segon esperit, l'Esperit del Nadal Present, mostra a Scrooge la felicitat dels seus semblants el dia de Nadal. Entre ells es troben el seu nebot Fred, qui en broma es burla amb la seva família a costa de Scrooge, i Bob Cratchit i la seva família, que són tot just capaços de sortir-se'n amb el poc que Scrooge li paga a Cratchit. Scrooge és tocat pel fill malalt de Cratchit, Tim, i el seu compromís amb l'esperit del Nadal, i l'esperit li revela que no té gaire temps de vida. Abans de morir, l'esperit de Scrooge adverteix sobre els mals de la ignorància i la necessitat.

El tercer i últim esperit, l'Esperit del Nadal venidor, mostra a Scrooge les últimes conseqüències de la seva ambició i fins i tot juga amb ell un parell de vegades. Scrooge veu en aquest futur que ell ha mort, tot i que hi ha més alegria que dolor després de la seva mort. Els homes que assisteixen al seu funeral només van per a un dinar gratis. A més, Scrooge és robat per la seva ex-minyona, i fins i tot desposseït de la roba amb què va ser enterrat. El petit Tim també ha mort, deixant a Bob Cratchit i la seva família plorant per Nadal. No disposat a permetre que aquest futur ombrívol pugui succeir, Scrooge demana que li fos donada una segona oportunitat.

Scrooge desperta per trobar el seu llit el matí de Nadal i, immediatament, es disposa a expiar els seus pecats, fent donacions als pobres, assistint al sopar del seu nebot Fred, i donant a Cratchit un augment de sou per tenir cura de la seva família, la qual cosa permet a Tim viure. Scrooge es passa la resta de la seva vida com un home nou que incorpora l'esperit del Nadal.

Opinió:
La pel·lícula reflecteix molt bé la idea i la intenció del llibre de l’autor, Charles Dickens. És una pel·lícula familiar amb una profunda història que inculca als més petits de la casa els valors de la generositat i de l’amabilitat. També en ensenya el significat del Nadal i que l’hem de passar amb la família i amics i sempre gaudint de les vacances.


Pol Canet i Felipe Díaz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada