dijous, 5 de març del 2015

TR: "Estudi sobre el cronotip dels llagostencs". L'exposició de Verónica Aguilar i Raquel Pinteño.

Hem demanat a la Raquel i la Vero, autores del treball, que ens expliquin en què ha consistit la seva recerca. Aquí ho teniu:

ESTUDI SOBRE EL CRONOTIP DELS LLAGOSTENCS

El cronotip és un factor que reflecteix el nivell d’activitat en cada moment del dia, per això cada ésser humà té el seu propi cronotip. El podem dividir en tres tipus: matutí, vespertí i intermedi.
Matutí o “alosa”: aquestes persones es troben més actives durant el matí i solen anar-se'n a dormir també d'hora.
Intermedis: és la categoria més freqüent en una població. Són persones es troben actives tant el matí com a la tarda.
Vespertins o “mussols”: les persones que se solen llevar molt tard i els agrada passar-se desperts fins a elevades hores de la nit.


És important estudiar com pot repercutir negativament el cronotip quan es troba alterat. El cronotip es pot veure afectat com a conseqüència d'un canvi d'horari o per treballar en torns de nit, entre altres coses. Les conseqüències d'aquesta alteració són: insomni o somnolència, cansament, estrès, malalties cardiovasculars, desenvolupament de certs tipus de càncers (pròstata, mama i còlon), etc.
Aquestes alteracions poden ser degudes a una reducció en la producció de l'hormona anomenada melatonina, produïda per la inhibició de la llum. Quan es produeix un dèficit en la síntesi d'aquesta hormona durant el període de producció, hi ha una alteració en el cicle son-vigília que pot donar lloc a problemes secundaris com l'estrès, irritabilitat, envelliment, etc. A més, la manca de melatonina pot produir alteracions en l'ADN que poden donar lloc a tumors malignes.

Nosaltres vam fer un qüestionari amb la finalitat de poder determinar el cronotip que tenen les persones de la Llagosta, tenint en comte una sèrie de factors relacionats amb l'horari laboral o l'estil de vida que ells porten.


El qüestionari constava de 58 preguntes que van ser contestades per 60 persones, les quals les van dividir en 3 grups (persones d’avançada edat, adults i dels joves).
La conclusió a què vam arribar és que el cronotip dominant en la població de la Llagosta és el matutí, encapçalat per les persones d’avançada edat, tot seguit dels adults i dels joves.
Treball fet per: Raquel Pinteño i Verónica Aguilar
Dirigit per: Els investigadors Gemma Castaño i Lucas Salas, que els han ensenyat una metodologia per fer una recollida d'informació i el seu tractament.
Els investigadors Gemma Castaño i Lucas Salas
A partir d'enquestes han confeccionat un full de càlcul molt complex i amb aquesta informació han pogut obtenir unes gràfiques amb què han pogut confirmar  la hipòtesi del seu treball. 
Tutora: Anabel Giménez    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada