dijous, 5 de febrer del 2015

L'exposició de Marcos Villanueva i Marc Piña: "Anàlisi experimental de l'acidesa de diferents vinagres comercials"

L'exposició d'aquests dos alumnes de Batxillerat, des del punt de vista dels redactors de la revista, ha sigut molt bona. Van fer el treball i la exposició en català. A continuació us explicarem el treball i finalment posarem les imatges que hem anat fent al llarg de la exposició.


"El vinagre és una substància habitualment utilitzada a la cuina per potenciar els gustos del menjar. Es fan amb llevats d'etanol. Vam experimentar amb diferents tipus de vinagres: balsàmic, de cava blanc, d'herbes i d'arròs. Però no vam utilitzar el de Mòdena perquè tenia un color molt intens, i per fer-lo més clar, hauríem d'haver fet moltes filtracions; cosa que faria que l'error fos més gran.


La seva història es remunta al 300 AC, quan a la regió mesopotàmica es va fer el primer vinagre amb dàtils, i s'utilitzava per guarir ferides. Els romans van importar el vinagre a Itàlia i el van perfeccionar. El vinagre també s'utilitzava, com a l'actualitat, per conservar aliments.

El vinagre no crema greixos, però si es pren en excés pot empitjorar el fetge més que l'alcohol."
Aquest és el desenvolupament de l'experiment al laboratori:

Per cada Erlenmeyer de 100 ml utilitzàvem 10 ml d'òxid
 de sodi per no gastar-ne massa.


La fenoftaleïna canvia de color en pH base de 8 a 10


El vinagre de vi blanc (l'únic presentat) presenta un 6è grau d'acidesa.
"L'objectiu era comprovar si coincidia el grau d'acidesa que ens va resultar a nosaltres comparant-lo amb el que posava a l'etiqueta."


"Ens ha costat una mica fer el treball i hem fet un gran esforç. Amb una mica de treball en equip tot s'aconsegueix, i així hem fet el treball."
  

FOTOGRAFIES DE LA PRÀCTICA QUE VAN FER


Potser no ho aprecieu molt, però el vinagre ha adquirit
 un color blavós a causa de la fenoftaleïna





Sergio Ledesma i Marina Ortega





1 comentari: